Mijn god, wat is dit lekker! Mijn zus heeft dit een paar weken terug voor mij gemaakt en sindsdien heb ik het elke week gegeten haha. Het oorspronkelijke recept komt van de site van Minimalist Baker. Zeker een bezoekje waard. Prachtige food fotografie en heerlijke recepten!
Het recept vraagt wat enige voorbereiding. Echter kost dat weinig tijd en heb ik de duur ook iets ingekort door de moussaka niet meer in de oven te doen, maar er gewoon een moussaka bordje van de maken.
Gebruikelijk wordt moussaka gemaakt met een laag bechamelsaus. Maar in dit recept gaan we voor een iets gezondere variant op basis van cashewnoten en geroosterde knoflook (<– nom!).
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
Voor de vulling
- 375gr vega gehakt
- 400gr voorgegaarde aardappelschijfjes
- 2 aubergines
- 2 uien
- 400gr tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree (70gr)
- 1 blikje linzen (160gr)
- Scheut sojasaus
- 1 teen geperste knoflook
- Olijfolie
Voor de cashewnotensaus
- 150 gram cashewnoten
- 1 bol knoflook
- 2 tl olijfolie
- 100ml water
- Zout
Hoe maak je het?
- Week de cashewnoten in warm water en laat voor minimaal 30 min staan.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bovenkant van de bol knoflook af en giet er wat olijfolie over. Wikkel in aluminiumfolie en zet even apart.
- Snijd de aubergines in dunne plakjes van een halve cm. Smeer beiden zijden van de aubergine in met een laagje olijfolie. Beste kun je dit doen met een kwastje. Heb je deze niet in huis (zoals ik), kun je hiervoor ook wat keukenpapier gebruiken.
- Verdeel de aubergine over een bakplaat en strooi er nog wat zeezout over. Zet de aubergines samen met de bol knoflook in de oven.
- Haal de aubergines er na ongeveer 20 min uit, als ze bruin beginnen te kleuren. Zet even apart. Laat de knoflook nog voor minimaal een half uur in de oven.
- Bak de aardappelschijfjes in 10 min goedgeel en gaar.
- Maak de vulling door eerst de ui te snipperen. Pak een andere koekenpan en bak deze tot ze glazig zijn.
- Voeg daarna het vega gehakt toe. Bak voor 4 min mee.
- Voeg de tomatenpuree, knoflook, aardappelschijfjes en linzen toe. Breng op smaak met een scheut sojasaus.
- Als de knoflook klaar is kun je de cashewnotensaus maken. Wikkel de knoflook uit het aluminiumfolie en laat even afkoelen. Giet ondertussen de cashewnoten af en doe ze in de blender samen met de olijfolie, het water en een snuf zout. Knijp de knoflook uit en voeg ook toe aan te blender. Mix het de ingrediënten tot een gladde saus.
- Maak een bordje klaar met de aubergineschijfjes, vulling en cashewnotensaus. Eet smakelijk!