Toen je kind was en je was lekker aan het spelen, was je niet bezig met of er misschien een nog betere speelplek was. Of dat de speelplek die je had niet goed genoeg was. Nee de speelplek was wat het was, en of hij nou uit super moderne apparatuur bestond, of je moest zelf aan de slag met hutten bouwen, je maakte er het beste van.
Best jammer dat we die eigenschap gaandeweg zijn afgeleerd. Later zijn een groot deel van onze gedachtes zich gaan vullen met het vergelijken met anderen, en het meer en beter willen hebben van wat we al hebben. Terwijl we daardoor soms uit het oog verliezen, dat het leven dat we hebben, eigenlijk al best leuk is.
Ik geef vast toe: dit artikel bevat een hoop clichés en open deuren. Toch ga ik ze benoemen, want ook al kennen we de uitspraken die ik ga doen al, we vergeten ze vaak toe te passen. En met “we” bedoel ik, ikzelf ;).
Wees dankbaar
Pfhh hoe vaak hebben we deze wel niet gehoord de laatste jaren? Opeens kon je er niet meer omheen, en las je overal terug dat je dankbaar moest zijn voor de dingen die je al hebt. Volgens velen dé weg naar geluk. Wat maakt deze “methodiek” zo populair? Waarschijnlijk omdat hij zo godsgruwelijk effectief is.
Je leert je brein te focussen op wat er al is, en niet wat er mist. Je vergelijkt jezelf minder met anderen en je zal minder bezig zijn met de oneindige put van wat je nog niet hebt. Je traint je brein als het ware om te focussen op het positieve in het leven. Waardoor je eigenlijk geen veranderingen nodig hebt om van het leven te kunnen genieten. Je moet alleen jouw gedachtes hierover veranderen.
Hoe leer je dankbaar te zijn?
Van al die oefeningen die er zijn over het aanleren van dankbaarheid, krijg ik altijd een beetje weerstand. Zoals de dag starten met het opschrijven van 3 dingen waar je dankbaar voor bent, of de dag op die manier te eindigen. Als dat wel bij je past, lekker doen. Ik vind het fijner om er gewoon af en toe bij stil te staan. Te herkennen wanneer je negatieve gedachtes hebt over zaken die je nog niet hebt, en dat om te draaien door waardering te geven aan wat er al wel is.
Geniet van de kleine dingen
Jup, weer een inkoppertje. Ik had jullie al gewaarschuwd. Maar ik zie steeds meer in hoe belangrijk deze cliché is. Als ik naar de honden kijk die met elkaar aan het stoeien zijn, of ik heb een momentje voor mijzelf met een fijn boek. Dan heb je toch eigenlijk niet meer nodig? Wat maakt het dan uit of je in een aftands flatje in de ghetto zit, of op een hangmat in Bali. Het geluk gevoel is in dat moment even groot, omdat je iets meemaakt waar jij blij van wordt.
En door die kleine dingen groot te maken voor jezelf, ken je jezelf automatisch meer geluk toe. Honden die lekker met elkaar aan het stoeien zijn… Het kan een vluchtige, betekenisloze gebeurtenis zijn. Maar door stil te staan bij hoe blij je ervan wordt, heb je er opeens een fijn moment bij.
Hoe leer je meer te genieten van de kleine dingen?
Door meer mindfull om te gaan met dit soort momenten. Weer een modeterm, maar ik gooi ze er allemaal door vandaag. Sta stil bij wat je voelt, ruikt, hoort, proeft, ziet (mis is er nou één?).
Ken je van die irritant blije mensen op de fiets? Die om zich heen kijken en alles lijken te observeren en te waarderen? Jup, mindfullness. Ze voelen de wind op hun gezicht, horen de vogels fluiten en ruiken de geur van vers gemaaid gras. Dat terwijl jij net gehaast voorbij komt denderen, omdat je laat bent en geïrriteerd omdat deze opgewekte persoon niet doorrijdt. We’ve all been there…
Door meer mindfull om te gaan met de momenten die in eerste instantie niet bijzonder lijken, creëer je een heleboel kleine mooie momenten voor jezelf. Zonder veranderingen aan te brengen, maar door te waarderen wat er al is.
Stop moeite in het creëren van geniet momenten
Hierboven ging het over het genieten van de kleine momenten die op pad komen. Maar je kunt dit soort momenten ook voor jezelf creëren. Voor mij is dit aandacht besteden aan de maaltijden die ik eet. Door hier bewust mee om te gaan heb je al drie geniet momenten op een dag. Je kan ervoor kiezen om snel een bammetje te smeren en die naar binnen te werken, terwijl je onderweg bent voor een afspraak. Of om de tijd te maken om een voedzame maaltijd te creëren en deze in rust op te eten.
Daarom heb ik ervoor gekozen om op een gegeven moment mijn ontbijt niet meer ‘s ochtends gehaast thuis naar binnen te werken, maar deze mee te nemen naar mijn werk. Ik eet deze weliswaar op achter mijn bureau, maar ik kan dit in alle rust doen en er meer van genieten dan wanneer ik gehaast ben.
Hoe stop je meer moeite in het creëren van geniet momenten?
Door te kijken naar welke momenten jou plezier geven en hier je best voor te doen. Je kan op de bank ploffen met een boek in je hand, maar je kan ook de kaarsjes aansteken en een kopje thee erbij pakken. Of een plantje meenemen als je in een hotel gaat slapen, omdat je je hierdoor meer op je gemak voelt.
Het gaat om die kleine gebaren naar jezelf, dat je de moeite neemt om een simpele ervaring mooier te maken.
Stop met vergelijken
“Comparison is the thief of joy”. Een bekende quote van oud-president Theodore Roosevelt die de spijker op de kop slaat. Door jezelf steeds met anderen te vergelijken ontneem je jezelf van het plezier in het leven. Een mooi moment kan een negatieve bijsmaak krijgen, omdat je hem niet goed genoeg vindt vergeleken met hoe anderen hem zouden ervaren.
Een mooi voorbeeld hiervan, waar ik mijzelf ook regelmatig schuldig aan maak, is FOMO (fear of missing out). De reden dat je het gevoel van FOMO ervaart, is omdat je jezelf vergelijkt met anderen die een socialer leven zouden leiden. Door niet deel te nemen aan een sociaal event, of hier tijdig van te vertrekken, triggert het gevoel niet sociaal genoeg te zijn in vergelijking met anderen. Wat resulteert in schuldgevoelens wanneer je hier niet aan deelneemt, ook al heb jij op dat moment wellicht geen behoefte aan gezelschap.
Nu is het in de basis niet verkeerd om te vergelijken. Het is normaal, natuurlijk gedrag. Wat nuttig kan zijn, omdat het je leert in te zien op welke gebieden je jezelf nog kunt ontwikkelen. Echter het maakt wél uit met wie je jezelf vergelijkt. Doe je dat met je collega die beter is in het geven van presentaties, of met die veel te dunne chick op Instagram, met 100k volgers, waarvan haar leven alleen maar lijkt te draaien om reizen en sociale events?
Hoe leer ik te stoppen met vergelijken?
Vergelijken an sich is dus niet erg, maar wel wanneer je dit met mensen doet die te ver van jouw capaciteiten afstaan. Kies iemand waarvan je kunt leren, maar waarvan het niet onrealistisch is dat je naar hetzelfde niveau kunt toewerken. Dan kan vergelijking je helpen te groeien. Maar wanneer je merkt dat je dit alleen maar demotiveert, kun je jezelf afvragen of je je met de juiste vergelijkt.
Wees je ook bewust van waarom je de vergelijking met iemand anders maakt. Ben je jaloers op een miljardair? Waarom is dat eigenlijk? Is het de vrijheid die je denkt daarbij te krijgen? Moet je daarvoor wel miljardair zijn? Zijn er niet andere manieren om dat ook te bereiken? Een vergelijking ontstaat uit een gemis. Wees dankbaar voor wat het aan het licht brengt, zodat je daaraan kunt werken, maar vergeet niet dat het leven ook al mooi is zonder dat te bereiken.