Afgelopen tijd heb ik weer gekeken, gelezen en gegeten. Dus bij deze wat tips van dingen die ik de moeite waard vind!
Docu: Is geluk te koop?
Dit is de titel van een docu die op Videoland staat. Gemaakt door het voormalige Rambam-duo Lars Gierveld en Jelte Sondij. Zij zien een groei in het aantal mensen dat zich tegenwoordig coach noemt in Nederland. Als gevolg van een groeiende vraag naar hulp, omdat er steeds meer mensen (met name millennials) met burn-out klachten kampen.
Lars en Jelte gaan op onderzoek uit, om te ontdekken of de kosten die je voor sommige coaches moet neerleggen, je uiteindelijk brengen waar je naar op zoek bent: geluk.
Ze bezoeken verschillende soorten coaches: een natuurwandelaar, een online coach, een coach die andere coaches coacht, een coach duo, en zelfs een kalligrafie coach. Aan elk van deze coaches zit weer een ander prijskaartje. En die kunnen behoorlijk oplopen.
Ze gaan met deze coaches in gesprek over het taboe om geld te vragen voor de zoektocht naar geluk. De meeste geven hier eenzelfde antwoord op: geld is gekoppeld aan de hoeveelheid waarde die je voor een ander creëert. Gezien geluk van hoge waarde is, mag hier ook een hoog prijskaartje aan zitten.
De docu laat me achter met voornamelijk een hoop ethische vragen. Ontneem je hierdoor niet de mensen die het minder ruim hebben om zichzelf te ontwikkelen? Wordt geluk daarmee iets wat alleen is weggelegd voor de rijken? Ben je geschikt om met een kwetsbare doelgroep om te gaan als je hier niet voor bent opgeleid, maar alleen vanuit je eigen ervaring spreekt?
Van mij had de docu nog wat langer mogen duren, waar ze dieper op deze vragen in gingen. Er worden veel onderwerpen aangestipt, en voor mijn gevoel daardoor niet afgesloten. Maar zet je wel aan het denken. Zeker de moeite waard om even te kijken!
Boek: De Levenscode
Het boek De Levenscode is geschreven door Albert Sonnevelt, oprichter van het opleidingsinstituut “Sonnevelt”. In dit boek heeft Albert onderzocht welke factoren van belang zijn om een vitaal oud te worden. Om hierachter te komen heeft hij ouderen geïnterviewd die, ondanks hun leeftijd, nog steeds vitaal in het leven staan.
Je leest in het boek ook een aantal van de interviews die Albert heeft gehouden met vitale ouderen. Interessant aan deze interviews, is om te lezen hoe ieder heel erg zijn eigen verhaal heeft. En wellicht niet de verhalen die je zou verwachten. Veel hebben een relatief zwaar leven gehad, hard gewerkt, en niet per se “gezond” geleefd.
Aan de hand van deze gesprekken heeft Albert achterhaald dat deze vitale ouderen bepaalde aspecten met elkaar in gemeen hadden. Waarbij het ene aspect belangrijker opweegt dan het andere. Hierdoor ontstaat er een vitaliteitspiramide, waarbij de onderste laag het zwaarst weegt.
Elke laag van de piramide wordt uitgebreid toegelicht in het boek. En het eindigt met een heleboel oefeningen die je kunt toepassen om aan de verschillende lagen van de piramide te werken. Op zich een fijne praktische insteek. Maar laten we wel wezen… Wie gaat in vredesnaam al die oefeningen echt uitvoeren? Maar mocht je net op zoek zijn naar een handvat, kan je altijd teruggrijpen naar dit boek.
De lessen die ik uit dit boek heb opgedaan
Voeding is minder belangrijk dan het gewicht dat we het nu meegeven
Zoals je ziet in de vitaliteitspiramide komt voeding hier zeker in terug. Maar wel pas als laatste onderdeel. We zijn in onze maatschappij erg gefocust op dit aspect. Echter als jij elke dag gestresst terugkomt van een uitzichtloze baan, heeft het van weinig toegevoegde waarde dat je de dag wel afsluit met een shotje kurkuma.
Tuurlijk zijn er voedingsrichtlijnen die je kunt volgen voor een goede gezondheid, maar niet alleen wat je eet doet er toe. Het maakt ook uit of jij je eten naar binnen zit te schrokken of hier de tijd voor neemt. Hetzelfde geldt voor de bereiding.
Grote verandering ontstaat met hele kleine aanpassingen
Dit is iets waar ik mij al een tijdje mee bezig houd, maar werd weer extra bevestigd door het lezen van dit boek. Wil je graag fitter worden? Dan betekent dat niet dat je nu het roer om moet goeien en 5 dagen in de week in de sportschool moet gaan staan. Begin eens met wat vaker de trap te nemen. Je auto wat verder weg te parkeren. Vijf squats elke keer dat je naar de wc gaat. Die kleine veranderingen die je langzaam, maar ook langdurig doorvoert, hebben uiteindelijk veel meer effect dan die korte intensieve veranderingen.
Het draait veel meer om welke kleine stap je vandaag zet, dan om die drastische maatregel die er wellicht nooit gaat komen. Dus vraag jezelf elke dag af welke kleine actie je kunt doen om dichter bij je doelen te komen.
Crunchy notenpasta van MyProtein
Als je team crunchy bent, moet je deze notenpasta’s echt aanschaffen! Bij de Appie heb je tegenwoordig wel de 100% pindakaas met stukjes, maar de echt crunchy stukjes zijn alleen in klein verpakking te koop. Daarnaast heb ik nog geen amandelpasta gevonden die überhaupt in de crunchy variant komt.
En niks moeilijk doen met kleine potjes. Nee je krijgt gewoon een hele emmer thuisgestuurd van een kilo! Daar kan ik dus echt blij van worden.
Je bestelt ze op MyProtein.nl. Fijne site, je moet alleen niks terug willen sturen, dat is wel gedoe. Maar verder prima service. Er loopt bijna altijd wel een aanbieding waardoor ze in de aanbieding zijn. Zo niet? Wacht dan even een maand, dan is er vast wel weer een aanbieding.
Kopen dus! Let wel op dat je de crunchy variant besteld, je hebt ook een smooth variant.
- Crunchy amandelpasta. Normaal € 18,99, maar met aanbieding meestal rond de 13 euro. Klinkt misschien veel, maar je hebt een kilo he!
- Crunchy pindakaas. Normaal € 8,99, maar met aanbieding rond de 6 euro. Dat is vergelijkbaar met de prijs van de Appie voor 2 halve kilo pindakaaspotten.
You’re welcome! 😉