Gister vroeg mijn moeder mij: “Zal ik slagroom kloppen voor bij de taart?” Ehmm tja, goede vraag. Wat wil ik? Ik kon redenen bedenken om er wel slagroom bij te willen, en redenen om het niet te willen. Na even wikken en wegen was het toch echt tijd om een keer met een reactie te komen. Mijn antwoord:“Ik heb er geen sterke mening over”.
Dit voorval zette mij aan het denken. Als ik al een simpele keuze van wel of geen slagroom op de taart moeilijk vond om te beantwoorden, hoe moest dat dan wel niet bij grote levensvragen?
Waarom is het zo moeilijk om te zeggen wat je wilt?
Je bent bang voor afwijzing
Het maken van een keuze heeft vaak niet alleen effect op jou. Als mijn moeder geen slagroom klopt, betekent dat de rest van het gezelschap ook geen slagroom krijgt. Dus mijn keuze heeft ook effect op anderen. Het kan ook zijn dat jouw keuze anderen kan kwetsen. Bijvoorbeeld als je meer tijd voor jezelf wilt. Daarmee kan de ander zich afgewezen voelen.
Onbewust (of bewust) neem je dat mee in je overweging. Want je hoopt dat jouw keuze aansluit bij de wensen van de rest van de groep. Omdat mensen nou eenmaal graag aardig gevonden willen worden door anderen.
Je gaat voor veiligheid
Door tegen mijn moeder te zeggen dat ik er geen sterke mening over heb, laat ik de keuze dus eigenlijk bij iemand anders. Ik heb er geen sterke mening over, wellicht iemand anders wel, die mag de knoop van mij doorhakken. Lekker veilig. Hiermee hoef ik geen verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van mijn keuze.
Daarnaast verzekert het ontwijken van het maken van een keuze dat er geen verandering komt. Het voorbeeld van het slagroom-dilemma is hierbij wellicht minder relevant, maar denk bijvoorbeeld aan de keuze om te wisselen van baan. Door hier geen knoop in door te hakken kan er ook niets misgaan. Weer lekker veilig.
Je bent een maximizer
Volgens de Amerikaanse psycholoog Barry Schwarz zijn er twee soorten mensen als het gaat om het maken van keuzes: satisficers en maximizers.
Een satisficer is al snel tevreden wanneer deze een keuze heeft gemaakt, als deze aan de juiste voorwaarden voldoet. Een maximizer zal zich altijd afvragen of er niet een betere optie was, waardoor hij zijn keuze in twijfel trekt. Dit begint al in de afweging bij het maken van de keuze. Wanneer er te veel keuzemogelijkheden zijn, kan een maximizer verlammen. Het wordt daardoor onmogelijk om een goede keuze te maken, omdat er eigenlijk een heleboel keuzes de juiste zijn. Het maken van een simpele keuze kan hierdoor al voor veel stress zorgen.
Hoe wordt het makkelijker om te zeggen wat je wilt?
1. Slaag in het doen van een poging
Door verantwoordelijkheid te nemen kun je anderen niet de schuld geven wanneer iets faalt. Dat ligt volledig in jouw handen. En dat is pijnlijk. Maar ondanks dat jouw keuze niet heeft geleid tot het gewenste resultaat, je bent wel geslaagd in een poging tot verbetering. Niet elke verandering is een verbetering, maar elke verbetering heeft wel verandering nodig (Ben Tiggelaar).
2. Doelen helder formuleren
Als je duidelijk weet waar je aan wilt werken en wat je nodig hebt om dit te bereiken, wordt het makkelijker om je keuzes hierop te baseren. Maar wees hierin wel specifiek, want een vaag doel hebben is niet hetzelfde als een specifiek en helder geformuleerd doel.
Dus niet: Ik wil zangeres worden
Maar wel: Ik wil voor het eind van het jaar 3 optredens gehad hebben waarin ik word ingehuurd om pop covers te zingen.
Hierdoor wordt de keuze een stuk makkelijker wanneer je gevraagd wordt voor een bijrol in een tv-serie over taartenbakken: Nee, want dit is niet direct van toegevoegde waarde voor mijn doel. Ik krijg hier niet meer optredens door, en het leidt me af van wat ik wil bereiken.
3. Heb lef!
Heb het lef om gewoon ergens voor te kiezen en er volledig voor te gaan. Twijfel niet te lang, dan gaat je hoofd in de weg zitten. “Wil je slagroom bij de taart?“ “Ja lijkt me een super goed plan, doe maar!” Boeiend dat er ook redenen zijn om het niet te doen. Boeiend dat anderen misschien iets anders hadden gewild. Boeiend dat de keuze om er niet voor te kiezen ook prima was geweest.
Laat je hoofd niet vullen met dit soort onbelangrijke keuzes. We hebben maar zo veel headspace op een dag, behoud deze liever voor belangrijke keuzes.
Maar voor deze belangrijke keuzes geldt eigenlijk hetzelfde. Ga af op je instinct. Wellicht iets langer wikken en wegen, maar durf uiteindelijk gewoon de knoop door te hakken. Ongeacht welk effect het zal hebben op anderen of dat er wellicht ook andere goede opties waren geweest. Zolang je maar in beweging blijft. Liever dat je anderen later om vergeving moet vragen, dat je nooit een stap waagt.
This post presents clear idea in support of the new viewers of
blogging, that truly how to do blogging.