Vroeger walgde ik echt van havermout. Warme pap met melk, blegh, niet voor mij! Tegenwoordig eet ik het elke dag en behoor ik officieel tot de havermouttrutjes. Smaken veranderen blijkbaar, maar het heeft ook erg te maken met hoe je het bereidt. Door amandelmelk te gebruiken in plaats van koemelk en de juiste toppings toe te voegen, weet ik er inmiddels een waar feestje van te maken en is er tegenwoordig zelfs ruimte voor experimenteren.
Zo kwam ik al vaker recepten tegen met groenten door je havermout, maar heb ik nog nooit echt de ballen gehad om het te proberen. Tot nu, want ik had courgette over en was ik een gekke bui. Resultaat: een geslaagd experiment.
Door de courgette te raspen lost het bijna op tussen de havermout en merk je er dus bijna niks van dat je al tijdens je eerste maaltijd van de dag 100 gram groenten naar binnen hebt gewerkt. Top dus!
Wat heb je nodig?
- 25 gram havermout
- 200 ml (plantaardige) melk (of 100 ml melk met 100 ml water, ligt eraan wat voor melk je gebruikt, en hoe romig je de havermout wilt hebben)
- 100 gram geraspte courgette
- Snufje kaneel (of flinke snuf…)
- Jouw favoriete toppings (op foto: halve banaan, aardbei, lepel amandelpasta en lijnzaad)
- Kneep zoetmaker: agave / ahorn / honing
Hoe maak je het?
- Doe de havermout, geraspte courgette, melk, kneep zoetmaker en kaneel in een pannetje en zet op het vuur.
- Zet het vuur laag op het moment dat de melk begint te borrelen en laat nog een paar minuten zachtjes door pruttelen. Roer regelmatig door.
- Als de havermout de gewenste substantie heeft bereikt (de een vindt het lekker om veel vocht over te houden, de ander heeft hem liever wat verder doorgekookt), zet je het vuur uit en schep je de inhoud in een kom.
- Maak af met jouw favoriete toppings, en enjoy!