Emoties. Soms zijn ze heel fijn, wanneer je je bijvoorbeeld intens blij voelt, en soms zijn ze ronduit vervelend, wanneer je je bijvoorbeeld geïrriteerd of verdrietig voelt. Omdat we sommigen als onplezierig ervaren zijn we geneigd deze te onderdrukken. Maar een “negatieve” emotie, is een signaal van ons lichaam dat er iets aan de hand is. En door ze te onderdrukken ontneem je jezelf de kans te onderzoeken wat dat dan is.
Hoe gaan we vaak met emoties om?
Voeden
Wanneer we een vervelende emotie ervaren zijn we vaak geneigd hiernaar te handelen. Dus als we boos zijn op iemand, deze uit te schelden. Maar hiermee voeden we de emotie alleen maar, waardoor we hem versterken. Op zich niet erg, maar het signaal is al gegeven. Het is niet nodig om het erger te maken.
Maar ook als we er niet naar handelen, willen we de emotie vaak met onze gedachtes voeden: “Ik kan diegene echt niet uitstaan”, “Waarom haalt hij mij altijd naar beneden?”. Ook daarmee versterk je de emotie alleen maar.
Onderdrukken
Het gekke is dat we onze emoties vaak redelijk streng behandelen: “Stel je niet aan”, “Zet je eroverheen”. Wanneer iemand zijn emoties uit, voelen we ons hier ongemakkelijk bij en willen dat gauw weghalen. Of erger, we irriteren ons eraan dat de ander zijn zaakjes niet op orde heeft. En niet reageert op de manier waarop jij dat zou doen, of zou willen.
Als we wel de ruimte hebben om onze emoties te uiten zijn we vaak geneigd om op zoek te gaan naar oplossingen. Maar eigenlijk onderdruk je de emotie daar ook mee, omdat je daarmee indirect zegt dat hij er niet mag zijn.
Hoe kunnen we er beter mee omgaan?
Onderzoeken
In plaats van je emoties te voeden of te onderdrukken zou je de emotie kunnen erkennen, en jezelf afvragen waarom deze naar boven komt. Dus wanneer je boos wordt, jezelf vragen te stellen als: “Waarom word ik altijd door deze persoon getriggerd?”.
Je emotie heeft uiteindelijk veel meer met jezelf te maken, dan met degene die hem aanwakkert. Deze attendeert jou er alleen op dat je iets nog niet verwerkt hebt. Als iedereen zich altijd maar zou gedragen zoals jij dat zou willen, zou je dus ook niet de kans krijgen jezelf verder te ontwikkelen. Dus volgende keer dat je boos bent op iemand, zie het dan als een kans om meer over jezelf te leren.
Liefde geven
Ja lekker zweverig, i know. Maar je emoties liefde geven is wel de beste manier waarop ik het kan omschrijven. Niet alleen die van jezelf, maar zeker ook die van een ander. Wat ik al eerder zei, is een emotie slechts een signaal van ons lichaam om aan te geven dat er iets aan de hand is. Wanneer baby’s dit doen, vinden we dat de normaalste zaak van de wereld. Hij laat hiermee zien wat zijn behoeftes zijn, en wij proberen te achterhalen hoe we daarbij kunnen helpen.
En hoe doen we dat? Inderdaad door liefde te geven. In de vorm van eten, warmte, of aanraking. Bij volwassenen hebben we hier vreemd genoeg een hele andere reactie op. Maar eigenlijk is hij opzoek naar hetzelfde. Zijn lichaam geeft aan dat er iets aan de hand is, en een ander versterkt dit alleen maar door het te rationaliseren, te negeren of te bagataliseren.
Waar heeft de ander meer baat bij? Door naar hem te luisteren en samen proberen te achterhalen waar de emotie vandaan komt. Door een aantal keer achter elkaar te vragen waarom het komt dat hij zich zo voelt. Als je hier eenmaal achter bent is het doel niet om hier dan een oplossing voor te bedenken. Dit is het moment waarop je liefde toont. Door begrip en erkenning. En de ander in te laten zien dat hij geen schuld heeft aan deze gevoelens. Ze zijn er gewoon, en dat is ok.