Minimalisme en Marie Kondo. Twee termen die veel populariteit hebben gewonnen de afgelopen jaren. Allebei staan ze voor het versimpelen van je leven. Haal de rommel om je heen weg, en vind rust in je bol. Sommige nemen het in extremen en kiezen voor een leven in een Tiny House. Maar ook voor de mensen die iets minder drastischere maatregelen willen nemen is het haalbaar.
Ik ben ooit dapper begonnen aan het boek van Marie Kondo, opruimgoeroe uit Japan. Maar na netjes wat kleding weggedaan te hebben en hier en daar wat items die ik niet meer gebruikte, stokte het voor mij.
Ik zie nog steeds de meerwaarde ervan in, maar mis de motivatie om mijn hele huis om te gooien. Al moet ik zeggen, wanneer ik er weer eens een keer een vuilniszak bij pak om overbodige zooi weg te doen, snap ik hoe dat verslavend kan werken. Voelt erg bevrijdend om van die rommel af te zijn.
Maar minimalisme gaat verder dan het wegdoen van je zooi voor mij. Het gaat ook om het versimpelen van andere aspecten in je leven. Iets wat overbodig veel tijd kost kan ook een opruimbeurt gebruiken. Welke aspecten in mijn leven vragen onnodig veel aandacht, en hoe heb ik deze opgeschoond? Ze gaan soms tegen mijn overtuigingen in, maar het loslaten hiervan levert mij uiteindelijk meer rust.
1. Doe je boodschappen bij één winkel
Om geld te besparen heb ik veel geëxperimenteerd met verschillende supermarkten. De Nettorama, de Lidl, de Turkse supermarkten bij ons op de kanaalstraat. Ieder zo zijn eigen kwaliteiten, maar uiteindelijk belandde ik altijd alsnog bij de Albert Heijn of Jumbo, omdat ze niet alle producten hadden die ik zocht. Hierdoor moest ik altijd langs twee winkels om mijn boodschappen te doen. Toegegeven, het scheelde wel geld om dit op te splitsen. Maar het kostte mij ook veel extra tijd. Tijd is geld zeggen ze, dus bespaar je er nou echt op?
Tegenwoordig doe ik al mijn boodschappen bij de Albert Heijn XL. Hier hebben ze alle producten in huis die ik nodig heb, en ontneem ik mijzelf van het gedoe om meerdere winkels af te gaan. Ik ben wat meer kwijt, maar het geeft mij elke week weer rust dat ik na een uurtje shoppen klaar ben.
Nog makkelijker is natuurlijk je weekboodschappen thuis te laten bezorgen. Ik haal alleen nog iets te veel plezier uit het rondneuzen tussen de schappen en het zelf uitzoeken van mijn groenten en fruit #controlfreak. Maar heb jij daar geen moeite mee, zeker doen!
2. Gooi weg
Dit is een pijnlijke, want wie wil er nou bijdragen aan de wegwerpmaatschappij? Echter denk ik dat het weggooien van dingen niet het grootste probleem is, maar het aanschaffen van dingen die we niet echt nodig hebben. Heb je het eenmaal aangeschaft, ga je inderdaad merken dat je het niet nodig hebt. Gevolg? Huis vol zooi en de overtuiging dat je het niet weg mag gooien.
Nu zeg ik niet dat je alles zomaar klakkeloos weg moet doen. Denk eerst na of er misschien mensen in je omgeving zijn die er blij van worden, of wellicht dat je het kunt verkopen. Maar laat dat niet je excuus zijn om dingen te bewaren. Wij hebben zo veel dingen in huis staan onder het mom van “die kunnen we nog wel verkopen”. Heb je dat na een paar maanden nog steeds niet gedaan? Weg ermee!
Ook het “Misschien hebben we die ooit nog nodig” excuus is een hardnekkige. Hoe vaak heb je dat ene kabeltje met die bijzondere aansluiting nou daadwerkelijk nodig? Inderdaad, heel fijn als dat moment een keer daar is, dat je dat specifieke kabeltje nodig hebt en jij blijkt het in huis te hebben. Maar de rest van de tijd ligt het je huis te vervuilen.
3. Wees bewuster van je mediagebruik
Dit is wellicht een inkoppertje, maar zo lastig om daadwerkelijk door te voeren. We staan op met onze mobiel en gaan er mee slapen. Tussendoor spenderen we een groot deel van onze tijd achter de laptop, lezen we kranten en kijken we tv.
Ons brein is verslaafd aan de stoffen die vrij komen op het moment dat we nieuwe informatie tot ons nemen. Nieuws is daardoor een entertainmentbron geworden voor onze brein. We vertellen onszelf dat het goed is om op te hoogte te zijn, maar gebruiken dit als excuus om weer aan een dopamine fix te komen. Want serieus, hoe belangrijk is het dat jij weet dat er is Zuid-Limburg een school is afgebrand? Welk effect heeft dat op jouw dagelijks leven, behalve dat jij geconfronteerd wordt met negativiteit.
Ik zeg niet dat je alle mediabronnen de deur uit moet doen, maar dat we onszelf wel kunnen aanleren hier bewuster mee om te gaan. Door jezelf wat trucjes aan te leren wordt het al een stuk makkelijker:
- Koop een wekker en laat je mobiel op in de woonkamer.
- Zet je mobiel op “niet storen” na 8 uur ‘s avonds.
- Zet je notificaties uit en reageer op gezette tijden op je berichten (bij nood weten mensen je echt wel te vinden).
- Zet de tv alleen aan als je er bewust voor kiest iets te kijken. Zet hem ook weer uit als je daar klaar mee bent.
- Ga een keer een week zonder het volgen van het nieuws en kijk hoe het je bevalt.
- Vergeet een keer expres je telefoon.
- Leg je telefoon in de andere kamer als je voor de televisie gaat zitten.
4. Shop online
Even langs de Kruidvat voor haarspul, even langs de HEMA voor een markeerstiften, even langs de Gamma voor drukknopen. Wat hebben deze items allemaal met elkaar gemeen: ze zijn bij Bol.com te koop! En je hoeft er niet een keer de deur voor uit.
Het doet mij soms ook wel pijn, omdat veel ondernemingen de deur hebben moeten sluiten door de opkomst van Bol.com en dergelijke partijen. Echter is dat wel hoe de markt nu werkt. De markt verandert, en dat is onderdeel van de risico’s die je neemt als bedrijf.
Je kunt je daartegen verzetten of kijken hoe je daarop in kunt spelen. Want er is een reden dat Bol.com zo snel groot is geworden: het ontneemt de consument van veel extra tijd die ze kwijt zouden zijn wanneer zij al die individuele winkels af moeten. En dat geeft mij veel rust in mijn bol :).
5. Maak weekplanningen
Ik ben tegenwoordig voorstander van het maken van weekplanningen. Een jaar geleden had ik je nog voor gek verklaart, maar nu zweer ik erbij. Als zelfbenoemd chaoot weet ik maar al te goed hoe lastig het is om daar motivatie voor te vinden, maar als je eenmaal een werkwijze hebt gevonden die voor jou werkt levert het je zo veel meer rust op.
Ik zal een keer een blogpost maken over hoe ik mijn weekplanning precies indeel. Voor nu is het voldoende om te weten wat ik hierin plan: lunch en avondeten, taken, sociale en zakelijke afspraken, een globale dagindeling. Het geeft mij zo veel rust dat ik niet na hoef te denken over wat ik ga eten voor de lunch, of wat de belangrijkste dingen zijn die ik de volgende dag ga oppakken.
6. Schrijf je direct uit voor nieuwsbrieven die je niet wilt hebben
Als afsluiter een simpele, maar effectieve manier om makkelijk wat meer rust in je bol te krijgen. Het is niet alleen fijn als ons huis netjes is, maar ook ons digitale leven kan wel wat opschoning gebruiken. Daarom maak ik er de gewoonte van om zodra ik een nieuwsbrief ontvang die ik niet wil ontvangen mij direct uit te schrijven.
Het lijkt zoiets onschuldigs, maar elke vorm van het wegtrekken van jouw aandacht die niet bijdraagt aan jouw levensgeluk is er een te veel.
Zijn er dingen die jij al toepast om je leven te versimpelen? Ben benieuwd naar wat dat is!