Tom Kha Kai is een klassieke Thaise kippensoep. Ik maak vaak een vegetarische variant, maar met kip kan dus ook, of je maakt hem met witte vis. Kan allemaal! Het belangrijkste onderdeel is de smaakvolle soep. Met de vulling kan je eindeloos variëren.
Wat heb je nodig?
4 personen
Soep:
- 2 cm verse gember
- 3 tenen knoflook
- 1 chilipeper
- 2 stengels citroengras
- Sap van 1 limoen
- 2 el vissaus
- 400 ml kokosmelk
- 1 liter (groente of kippen) bouillon
Eiwit:
- Ei / kip / witte vis / garnalen / tofu
Koolhydraten:
- (Zilvervlies)rijst / rijstnoedels
Groenten:
- 250 gram kastanje champignons
- 2 paprika’s
- 300 gram mais
- 200 gram sugar snaps
- 125 gram taugé
Toppings:
- Bosui
- Koriander (als je ervan houdt)
Hoe maakt je het?
- Snijd de gember, chilipeper en knoflook in fijne stukjes en bak deze kort aan in een soeppan.
- Snijd de paprika en champignons in blokjes en voeg toe aan de soeppan. Bak voor 5 min.
- Voeg de bouillon, kokosmelk, vissaus en het sap van de limoen toe.
- Kneus de stengels citroengras en voeg die toe aan de soeppan. Laat het geheel 10 min pruttelen.
- Gebruik je vlees of vis: voeg deze dan ook toe aan de soep. Gebruik je eieren: kook deze dan in een aparte pan. Gebruik je tofu: snijd in blokjes en bak op hoge temperatuur in een laagje olie (lekker om wat smaakmakers toe te voegen als knoflook, sambal, sojasaus, ketjap).
- Bereid rijst of rijstnoedels volgens instructies.
- Voeg sugarsnaps, mais en taugé toe aan de soep en laat nog 5 min pruttelen.
- Proef de soep en voeg eventueel nog wat sambal toe voor wat extra pit, sojasaus voor wat extra smaak, of agavesiroop als zoetmaker.
- Maak een kom met een rijst / rijstnoedels en schep de soep erover. Maak af met fijn gehakte bosui en koriander.