Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Er is alleen maar “jouw” tijd. Elke minuut die je besteedt in je leven is van jou. Het gevoel dat de tijd die je op werk besteedt niet van jou is, maakt dat er veel weerstand achter zit. Als je het voor jouw gevoel voor een ander doet, zal je niet dezelfde motivatie ervaren als wanneer je iets voor jezelf doet. Maar hoe verander je je mindset daarin, zodat je je werk wel als jouw tijd gaat ervaren?
Wat zijn mijn doelen?
Ik denk dat dat begint bij helder krijgen wat jouw doelen zijn. Als je die doelen kunt bereiken met jouw werk, dan zit je op de juiste plek. Sluiten jouw doelen niet aan bij het werk dat je doet, wat doe je er dan?
Inzicht krijgen in wat je doelen precies zijn is alleen zo makkelijk nog niet. Geld verdienen kan een doel zijn, maar is niet iets wat de meeste intrinsiek motiveert. Kan wel, dan zou je het goed doen als ondernemer die ondernemingen opzet met als doel zo veel mogelijk winst te behalen. Dat zal moeilijker worden wanneer je in loondienst bent, omdat je dan (in de meeste gevallen) een vast salaris krijgt en je inzet niet direct effect heeft op hoogte ervan.
Dus als het niet per se geld verdienen is, wat is het dan wel? Een vraag waar ik al jaren mee aan het worstelen ben. Omdat ik de vraag zoveel lading mee heb gegeven, werd hij ook steeds moeilijker om te beantwoorden. Terwijl de oplossing in zo’n simpele vraag ligt: wat vind je leuk om te doen?
Maar waarom is deze zo moeilijk te beantwoorden? Antwoord: omdat je het jezelf zo moeilijk maakt (ja ik heb het hier tegen mijzelf). Je laat je door zo veel verschillende factoren van het pad brengen, dat het bijna niet meer te herleiden is naar het simpele antwoord.
Ja, maar…
“Ja maar hoe moet je daar in vredesnaam geld mee verdienen”, “Ja maar dan zou ik mij eerst helemaal moeten omscholen”, “Ja maar dat ligt onder mijn niveau, dus wat zou mijn omgeving daar dan van vinden?”, “Ja maar blijf ik dat wel leuk vinden tot mijn 67ste?”, “Ja maar dat duurt jaren voordat je daarmee inkomsten kunt genereren”. Pas als het lukt al die “Ja maars” los te laten, zie je weer dat er genoeg dingen zijn die je leuk vindt om op te pakken. En dat is je startpunt. Daar hoeft niet direct een business model uit te rollen, maar ik ben ervan overtuigd dat als jij je weet te ontwikkelen in hetgeen waar jij goed in bent, je van waarde kunt zijn voor anderen.
Wees ook niet te bang om je doelen te formuleren. Niks staat in steen gegoten en als je merkt dat je ze later moet bijschaven dan ben je daar natuurlijk vrij in. Maar het is een start, om te gaan voor de dingen die belangrijk zijn voor jou en niet voor een ander. Want het leven is veel leuker als je die voor jezelf leidt, want uiteindelijk worden anderen dan ook blijer van jou. Win-win.
Als je zover bent
Dat betekent niet dat er automatisch een baan voor je is als jij wild wordt van vingerhoedjes haken, want er moet wel een markt voor zijn. Maar het geeft je inzicht in waar jij aan wilt werken, en dat maakt dat je je tijd in kunt gaat delen aan de dingen die jij belangrijk vindt. Dat kan wanneer je voor een baas werkt, want hij wil (als het goed is) ook dat mensen zich ontwikkelen in de persoon die het meest uit zichzelf en daarmee zijn omgeving wilt halen. Als jullie doelen maar genoeg op elkaar aansluiten. Zou toch raar zijn als jij bezig bent met master worden in vingerhoedjes haken, terwijl je baas filmposters probeert te verkopen. Maar sluiten ze wel redelijk op elkaar aan, kun je aan je eigen doelen werken en daar door een baas voor betaald worden. Niet verkeerd op zich.
Het wordt alleen lastiger wanneer je merkt dat er in jouw huidige functie niet de ruimte is om aan jouw doelen te werken. Dan ben je inderdaad werk voor iemand anders aan het doen. Ga dus voor jezelf na of er een mogelijkheid is om aan je doelen te werken, en geld te verdienen (’cause them bills got to be paid). En al zal je wellicht niet direct in je droomscenario stappen, je bent wel aan het werken aan een weg er naartoe, omdat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Wat maakt dat je het voor jezelf doet en daarmee baas bent over jouw eigen tijd.