In deze “coronatijd” reist deze vraag nog sterker op dan anders: de vrijheid waar ik altijd zo naar verlang, maakt deze uiteindelijk wel zo gelukkig?
Wanneer je volledig de vrijheid hebt om zelf te bepalen hoe je je eigen tijd indeelt, wordt het opeens pijnlijk duidelijk hoe slecht we eigenlijk weten hoe we dit moeten doen. Dat benoemde ik al in het onderstaande artikel, waar ik erachter kwam hoe moeilijk het is om te bedenken hoe je je ideale dag indeelt.
Vrijheid kan heel fijn zijn, maar dan moet je wel weten hoe je hiermee om moet gaan. Dat klinkt wellicht een beetje vreemd: leren omgaan met vrijheid. Maar ik denk dat het iets is wat veel mensen onderschatten. En dat het vermogen om onszelf bezig te houden, een set aan vaardigheden vereist waar we nog niet allemaal over beschikken.
Ongewenste bijwerkingen van vrijheid
Net als dat het winnen van de loterij niet alleen (tijdelijk) geluk met zich meebrengt (zijn mijn vrienden nog wel echt mijn vrienden, verwachtingen dat je bijspringt wanneer iemand financieel krap zit, verwachtingen over waar je je geld goed aan zou kunnen besteden), zorgt ook het hebben van veel vrijheid voor de nodige bijwerkingen.
Om maar wat te noemen: verveling, gevoel van doelloosheid, gebrek aan regelmaat en motivatie. Om dit te voorkomen zijn we op onszelf aangewezen. Best lastig! Er is een aantal dingen die we onszelf eigen kunnen maken om de bijwerkingen van vrijheid tegen te gaan:
- Een routine creëren
- Jezelf verantwoordelijk houden
- Regie in eigen handen nemen
Een routine creëren
Routine vond ik eigenlijk altijd maar een vies woord. Het deed me denken aan een sleur. Iets waar ik ver vandaan wil blijven. Toch ben ik steeds meer het belang hiervan in gaan zien, doordat ik heb gemerkt wat voor effect het heeft op mijn mentale gesteldheid. En als er iets is wat ik belangrijk vind, is het wel mijn mentale gesteldheid. Dus omarm ik tegenwoordig het hebben van een routine.
Door een gezonde routine te hebben, creëer je het vertrouwen dat je een goede basis hebt. Ook op de dagen dat het minder gaat. Een sleur ontstaat overigens niet door het hebben van een routine, maar wanneer je hier nooit eens een keer vanaf wijkt. Wanneer je dit echter te vaak doet verdwijnt je gezonde basis. It’s all about the balance…
De basis ingrediënten voor mijn routine zijn gezonde voeding, voldoende buitenlucht en beweging. Als ik hier dagelijks aandacht aan besteedt merk ik dat ik mentaal in balans ben. Dit heb ik als volgt geïntegreerd:
- Sinds kort heb ik een “morning walk” toegevoegd aan mijn routine. Hierdoor heb ik meteen buitenlucht en beweging te pakken. Heel fijn om voordat de dag echt is gestart al het gevoel te hebben dat je goed bezig bent. Het is ook een heel fijn om je niet direct op je werkzaamheden te storten, maar eerst even rustig de tijd te nemen om je gedachten te ordenen. Hierdoor merk ik dat als ik eenmaal start ik productiever en gemotiveerder ben.
- Na mijn ochtendwandeling maak ik mijn ontbijt. Ik ontbijt eigenlijk altijd havermout, fruit en noten. Goede bodem, vol met vezels, vitamines en mineralen. Lekkere start van de dag daardoor. Als ik hiervan afwijk, merk ik dat hierdoor meteen ook geneigd ben om eerder van mijn andere routines gedurende de dag af te stappen. Daarom vind ik het fijn om de dag in ieder geval gezond te starten.
- Naast mijn “morning walk” probeer nog minimaal 1x naar buiten te gaan om te lopen. Zo zijn er dagen dat ik nog 3x de deur uit ga, andere dagen 1x. Maar er zit inmiddels dus wel redelijk ingebakken dat ik minimaal 2x per dag naar buiten ga om te bewegen.
- Om ervoor te zorgen dat ik voldoende water drink op de dag, heb ik vaste momenten waarop ik in ieder geval drink: glas water als ik opsta, groene thee bij ontbijt, glas water bij de lunch, glas water bij het avondeten en een glas thee voor het slapengaan. Dat zijn in ieder geval 5 glazen waarvan ik zeker ben dat ik die neem. Dan hoef ik er alleen op te letten dat ik tussen ontbijt en lunch nog een glas neem, en twee tussen de lunch en het avondeten. Maar zelfs als ik die vergeet zit ik op zo’n 1,5 liter (in 1 glas zit ongeveer 300 ml). Helemaal prima dus.
- Ik probeer tijdens de lunch al redelijk wat groenten mee te pakken. Hierdoor weet ik zeker dat ik al flink wat voedingsstoffen binnen heb, voor het geval dat dat in de avond niet lukt.
Allemaal “trucjes” voor een gezonde basis.
Jezelf verantwoordelijk houden
Wanneer je je niet hoeft te verantwoorden naar je mede-studenten, docenten, collega’s of baas, ben je helemaal op jezelf aangewezen. Dan is het heel makkelijk om de teugels iets te laten varen. Als je geen duidelijk afspraken met jezelf maakt, is het elke dag weer een zoektocht naar sturing.
Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je zelf regels opstelt en planningen maakt, waar je jezelf aan houdt. Iets wat beiden overigens geheel tegen mijn natuur in gaat.
Regels
Volgens Gretchen Rubin, schrijfster van het boek “The Four Tendencies” ben ik namelijk een rebel. Misschien niet de stereotype rebel die je voor ogen hebt (schoppend tegen de maatschappij, zwarte eyeliner). Maar waar ik mij zeker in herken is dat ik moeite heb met regels die me worden opgelegd. Gelukkig ben ik in dit geval zelf degene die ze bepaald en komen ze vanuit een intrinsieke motivatie om iets te bereiken, dus voelen ze niet als opgelegd.
Houd bij het opstellen van deze regels voor jezelf rekening dat je niet elke dag de motivatie hebt om je aan je afspraken te houden. Maak de regels dus ook niet te streng. Wil je een bijvoorbeeld een boek schrijven, maak dan de afspraak dat je elke dag 10 bladzijdes schrijft. Op gemotiveerde dagen heb je die zo getypt, maar ook op minder gemotiveerde dagen voelen 10 pagina’s niet als een hele grote drempel.
Blik aan het eind van de week terug of je je aan je eigen gemaakte regels hebt gehouden. Waren ze niet haalbaar? Misschien moet je ze dan minder streng opstellen. Heb je ze niet gehaald, omdat je je er niet toe hebt gezet? Probeer dan te ontdekken hoe je jezelf beter kunt motiveren.
Planning
Ik heb ook genoeg andere persoonlijkheidstesten gedaan om te weten dat plannen niet mijn ding is. Maar des te meer baat ik erbij heb om deze wel te maken. Want waar anderen wellicht van nature een duidelijke focus hebben, ga ik van hak op de tak en vlieg ik uit de bocht door mij op randzaken te focussen. Planningen maken helpt mij om mijn ideeën om te zetten naar acties, en daardoor rust te creëren.
Wel zorg ik ervoor dat er in mijn planningen voldoende ruimte is voor speling. Wanneer alles vol gepland zit, krijg ik het bij voorbaat al benauwd en klap ik dicht. Bij plannen is het dus heel belangrijk om van jezelf te weten wat haalbaar is voor jou. Ben je vooral in de ochtend productief en vind je het moeilijk om nog veel uit je handen te krijgen in de middag? Plan dan vooral het denk-werk in voor de ochtenden en wat simpel doe-werk voor in de middag. Ga jezelf niet lopen pushen om ook in de middag productief te zijn.
Regie in eigen handen nemen
Veel vrijheid hebben, betekent dat er niemand anders is die jou sturing biedt. Want sturing van een ander, is een beperking van jouw vrijheid. Dit moet je dus zelf gaan bepalen. Hier schreef ik eerder al een artikel over, maar is ook zeker van toepassing als het gaat over het leren omgaan met vrijheid. Want om je eigen richting te bepalen heb je zelfkennis en zelfvertrouwen nodig. Heb je het gevoel dat je hier nog aan kunt werken, klik dan vooral op de link hieronder voor het volledige artikel.
Conclusie
Maar Janne, waarom heb je het de hele tijd over regels, routine en planningen? We hadden het toch juist over vrijheid…? Klopt! Maar vrijheid is relatief en uiteindelijk willen we het, omdat we denken dat het ons gelukkiger zal maken. Als je dacht dat vrijheid simpelweg de oplossing zou zijn voor meer geluk, kom je van een koude kermis thuis. Wanneer je alles maar mag van jezelf en totaal geen houvast hebt, word je volgens mij niet gelukkig.
Echter door jezelf de boven benoemde vaardigheden eigen te maken, creëer je in ieder geval voor jezelf de vrijheid om zelf je eigen regels, routines en planningen te maken. Als het je lukt om daar je weg in te vinden heb je volgens mij een mooie basis voor een gelukkig leven.