Echt een dikke aanrader is deze docu niet, maar hij is desalniettemin vermakelijk en heb er toch wat lessen uit opgedaan. Moet je wel Videoland hebben, want hij staat niet op Netflix helaas. Soms vind ik het lekker voedingsdocumentaires op te zetten, omdat ik me daarna altijd weer geïnspireerd voel en eigenlijk ook wel goed over mijzelf. Ze brengen vaak de extreme aan het licht (denk Amerikanen die denken dat ketchup een groente is) en daardoor realiseer ik me weer dat ik al best wel lekker bezig ben. En Nederland overigens ook, die vaak zo veel betere maatregelen heeft met betrekking tot voeding dan Amerika. Overigens komt de documentairemaker uit Australië, maar vindt een deel van de documentaire plaats in Amerika.
Waar gaat de docu over?
Zoals bij veel van dit soort documentaires wordt er een onderwerp gepakt en volledig in kwaad daglicht gezet. In dit geval suiker. Want in dit geval is suiker de duivel, en de industrie heeft de consument volledig misleid door verkeerde informatie te verspreiden. Hoewel er weer werd ingespeeld op de emotionele kant van de kijker, was het wel goed om weer even herinnert te worden aan de negatieve effecten die geraffineerde suiker kan hebben.
Voor dramatisch effect is de documentairemaker 60 dagen geswitcht (denk Super Size Me…) van een suikervrij dieet, naar een dieet waarbij hij alleen maar producten at en dronk die zogenaamd gezond zouden zijn, maar veel geraffineerde suikers bevatten (granola bars, yoghurt met smaakjes, vruchtensappen). Hiermee wilde hij dezelfde hoeveelheid suikers evenaren als wat de gemiddelde Australiër zou consumeren op een dag.
Ik trek altijd grote twijfels bij dit soort vormen van “onderzoek”, omdat het heel lastig is om conclusies te trekken uit dit soort eenzijdige data. De resultaten die uit zijn experiment komen vind ik discutabel en laten weinig ruimte over voor andere invalshoeken. De documentairemaker lijkt er ook een soort toneelstuk van te maken, om zijn klachten omtrent de effecten van suiker aan te dikken. Maar wat ik zei, het is vooral om je weer even te laten inspireren, als je maar wel in je achterhoofd houdt dat je het allemaal wel met een korreltje zout moet nemen.
Toch neem ik weer wat dingen mee uit het kijken van deze docu
Het maakt uit wat je eet, niet alleen hoeveel
Opvallend vond ik dat hij na het switchen van dieet in hele korte tijd, veel kilo’s aankomen was, terwijl hij dezelfde hoeveelheid calorieën naar binnen werkte. Dat deed me weer even beseffen dat het wel degelijk uitmaakt wàt je eet en niet alleen hoeveel je eet. Iets wat nog steeds een controversiële mening lijkt te zijn, gezien we nog allemaal massaal calorieën aan het tellen zijn. Ik denk dat wanneer je je vooral focust op het eten van volwaardige voeding het makkelijker is om op gewicht te blijven, en dat je minder in verleiding komt te overeten.
Suiker is wel degelijk verslavend
Ik heb een tijd lang geen geraffineerde suikers gegeten, en merkte dat de drang hiernaar na verloop van tijd minder werd. Wat me ook opviel was dat het vaak makkelijker was om dat suikerrijke voedsel helemaal niet te eten, dan er een klein stukje van te nemen en daarna op te houden. Want zodra het eerste stukje genomen was, leek er iets getriggert te worden, waardoor je alleen maar aan dat eten kon denken. Oftewel, door geraffineerde suiker te laten staan leken de symptomen die je als gevolg van een “verslaving” zou kunnen toeschijven te minderen. Vraag is alleen of we het een verslaving moeten noemen, maar dat is een andere discussie.
Suiker mede verantwoordelijk voor instant gradification cultuur
Ik linkte voorheen de behoefte om je impulsen direct te willen bevredigingen aan social media. Maar in de documentaire wordt er kort aan het licht gebracht dat suiker hier een belangrijke rol in heeft gespeeld. Dat vond ik eigenlijk heel logisch, maar had hier nooit zo bij stil gestaan. Suiker geeft je direct de beloning waar je naar op zoek bent, en heftig ook. Echter van korte duur, dus ga je er weer naar op zoek waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Door te leren niet toe te geven aan je directe impulsen mb.t. suiker, komt dit wellicht ook van pas in andere aspecten van je leven.