Bananenbrood. Een classic, die door iedere foodie al wel 100x gemaakt is. Origineel is het dus inmiddels al lang niet meer. Waarschijnlijk is deze snack zo populair doordat het zo verrekte makkelijk is om te maken, en iedereen wel eens met rijpe bananen zit waar je wat mee moet. Plus, semi verantwoord tussendoortje is altijd fijn om in huis te hebben!
Daarom toch ook tijd om mijn favoriete variant met jullie delen. De basis is voor mij altijd hetzelfde: havermout, bananen, dadels en ei. Maar zo nu en dan varieer ik met wat verschillende smaken. Zo voeg ik vaak speculaaskruiden toe, voor een herfstachtig thema. Maar momenteel is deze favoriet: koffiesmaak en chocola. Waarschijnlijk ben ik zo’n fan, omdat de ingrediënten verdacht veel lijken op mijn favoriete ontbijt:
Ik zal jullie niet langer in spanning houden…
Wat heb je nodig?
- 3 (overrijpe) bananen
- 2 eieren
- 5 dadels
- 120 gr havermout
- 80 gr amandelmeel
- 3 el pindakaas
- 1 shotje espresso
- 1 reep pure chocola, ten minste 70% (liefst deze, want die heeft koffiesmaak! Misschien dat mokka boontjes ook werken..)
- 8 gr bakpoeder
- Snufje zout
Hoe maak je het?
- Verwarm je oven voor op 180 graden.
- Breek de pure chocola in blokjes en hak fijn in een keukenmachine. Niet te fijn, het is lekker als je nog wat grotere stukken hebt door je bananenbrood.
- Haal uit de chocola uit de keukenmachine en zet even opzij.
- Doe de overige ingrediënten, behalve het bakpoeder en de espresso in de keukenmachine. En mengen maar!
- Als je alles hebt gemengd tot een egaal mengsel voeg je de fijn gehakte chocola, espresso en bakpoeder toe. Deze roer je er doorheen met een lepel.
- Vet een bakblik in, of bedek deze met aluminium. Voeg het mengsel hier aan toe en zet in de oven voor ongeveer 50 min.
- Kleurt de bovenkant mooi goudbruin, dan is hij klaar om eruit te halen!
- Netjes even af laten koelen voordat je het aluminium verwijderd. Deze variant is vrij “nattig”, dus het klopt als hij wat plakkerig is!